Balans neden bu kadar önemli?

Neden bazı makineler diğerlerinden daha yüksek? Bir bisiklet valfi neden serbest bırakıldığında dönüp kısar? Bir otomobilin direksiyon sistemi neden belli hızlarda titrer? Neredeyse her gün bu etkiye önem vermeyen bir olguyla karşılaşıyoruz: dengesizlik.

Dengesizlik kavramı “denge” ve “ağırlık” terimlerinden türemiştir. Bir dengenin her iki tarafına da eşit ağırlıklar yerleştirildiğinde, bu dengenin bakiyesi vardır. Benzer şekilde, bir rotorda, dönen eksene göre kütle dağılımı da değerlendirilebilir. Kütle ağırlığının dengesizliği dengesizlik olarak tanımlanır. Dönme sırasında hız arttıkça, merkezkaç kuvvetlerine, titreşimlere ve seslere neden olur ve bu da gittikçe daha güçlü ve rahatsız edici hale gelir.

Makine Ömrü
Yataklar, salınımlar, gövdeler ve temeller dengesizliğin neden olduğu titreşimler nedeniyle aşınmış ve daha yüksek yıpranmaya maruz kalabilir. Dengesiz parçaları olan ürünler genellikle daha kısa bir ömre sahiptir.

Güvenlik
Titreşimlerin bir sonucu olarak, vidalı veya kelepçeli bağlantılarda bağlantı oranı azaltılabilir ve parçalar gevşemeye ulaşabilir. Titreşim elektrik anahtarlarını bozar, kablolar bağlantı noktalarından kopabilir. Dengesizlik, makinenin çalışma güvenliğini önemli ölçüde azaltabilir  bu insan ve makine için tehlikelidir.

Kalite
Dengesiz bir elektrikli cihazın hassas kullanımı mümkün değildir. Kullanıcı daha fazla çaba harcayacak ve daha hızlı yorulacaktır. Takım tezgahlarındaki titreşimler de imalat sonuçlarını büyük ölçüde etkiler. Bir taşlama veya yüksek hızlı ahşap işleme makinesi, şaft ve aletler, uygun şekilde dengelenmediğinde ve daha fazla hurda ürettiğinde düzgün çalışmayacaktır.

Rekabet gücü
Kalite değerlendirilirken dengeli, düşük gürültülü çalışma her zaman dikkate alınır, böylece titreşimler bir ürünün rekabetçiliğini büyük ölçüde sınırlayabilir. Aşırı titreşimli bir ev cihazı, gürültülü bir araba, piyasada tutamayan ürünler.

Dengesizlik kuvvetleri, rahatsız edici titreşimler ve gürültü balans ile elimine edilir.
Bu durumda, bir rotorun kütle dağılımı, yataklardaki daha küçük merkezkaç kuvvetlerini etkilemek için geliştirilmiştir. Balans yapılırken dengesizlik türü de dikkate alınmalıdır.

Dengesizlik türleri
Dengesizlik etkisine göre farklı tiplere ayrılır. Balans düzlemlerinin konumu ve balans toleransının seçilmesi, bir rotorun türü ve dengesizliği türünden de etkilenir. En önemli dengesizlik türleri:

  • Statik dengesizlik
  • Moment dengesizliği
  • Dinamik dengesizlik
+90(542) 311 10 22